Barion Pixel
Túl régi böngészőt használsz, így oldalunk nem fog megfelelően megjelenni. Kérünk frissíts egy újabbra!

Pilates

Pilates oktatóként az emberi testet egy teljes egységként kezelem, nem csak arra fókuszálok, hogyan lehet pár centivel karcsúbbá varázsolni a derekat. Ennek ellenére, vagy inkább ennek köszönhetően, mégis sikerül elérni ezeket a célokat is, mivel a pilates a központi izmok dolgoztatásával formálja és izmosítja az egész testet.

"A fizikai állóképesség elengedhetetlen követelmény a boldogság eléréséhez. Ha 30 évesen merev vagy és le vagy gyengülve, öreg vagy. Ha 60 évesen rugalmas és erős vagy, akkor fiatal vagy."
Joseph H. Pilates

Több vendég azután tért át a pilatesre, hogy más edzésformáknál nem kapta meg azt az eredményt, amire vágyott, és számára a csilli pilates hozta meg azt a testi és szellemi feltöltődést, amire szüksége volt.

Pilates óráimon a tudat/test/lélek hármasát egységként kezelve végezzük a gyakorlatokat (központosítás, koncentráció, kontroll, pontosság, légzés és flow). Sok esetben a vendégek szembesülnek azzal, hogy újra kell tanulniuk mozdulatokat, szakítaniuk kell rosszul beidegződött mozgásformákkal annak érdekében, hogy megtalálják az utat a testi és lelki egészséghez.

Válassz időpontot!
A csontokat az izmok és az inak tartják a helyükön, így szükségszerű, hogy megtanuljuk a helyes mozdulatokat, amelyek a helyes testtartást segítik elő. A pilates úgy segít ebben, hogy a helyes mozdulatsorok többszöri ismétlésével alakítja ki az izmok emlékezetét, amelyek ezután maguktól is a helyes módon tudnak majd működni a mindennapok során.
De mi is a Pilates?
A Pilates segít karcsúságunk megőrzésében, izomzatunk feszessé tételében és ízületeink stabilizálásában. Egyenletes, fokozatosan felépített ízület- és gerinckímélő gyakorlatokból áll, amelyek elősegítik izomzatunk harmonikus egységként történő működését. A módszer nagyban különbözik a megszokott ugrálós, tömeges edzésektől, ahol jelentős a sérülés veszélye.
PILATES
Joseph Pilates

A módszer alapvetése, hogy van egy erőközpont, s innen indul ki minden mozdulat. Az erőközpontot a has jelenti, valamint a hát alsó része, a far, a medence izmai. Innen indulnak ki a mozdulatok.
Fiatalkorban a helyes testtartás kialakítása, idősebb korban az egyensúlyérzék fejlesztése, egy-egy ízület mozgástartományának növelése kiemelt fontosságú!
Amit az órán megtanulunk, azt beépítjük a mindennapi mozdulatainkba, ezáltal szépen fokozatosan javul az életminőségünk is.
A Pilates remek kiegészítője lehet egyéb mozgásformáknak is. Azokat a mélyizmokat dolgoztatjuk meg, amelyek a törzs és ezáltal az egész test stabilitását szolgálják, majd belülről kifelé haladva a test egész izomzatát fejlesztjük.
A gyakorlatok úgy lettek megalkotva, hogy a mozgatóizmok a nyújtási fázisban legyenek terhelve, ezáltal hosszú vékony szálkás izomzatot hozzanak létre.
Az izom szálkásodik, a test sziluettje átalakul, a speciális testtartás kitűnő alakformáló hatású.
Pilates-ezni mindenkinek lehet,a leggyengébb izomzattal rendelkező vendégtől a profi sportolókig, mindenki megtalálja a kihívást a gyakorlatok között.

Az óra során külön hangsúlyt fektetünk a légzésre, ami segíti megteremteni az áramlást a gyakorlatok között, ezáltal nő a tüdőkapacitás.

A Pilatest az „intelligens ember tornájának” is nevezik, mert mély tudati kontroll és koncentráció szükséges a gyakorlatok helyes kivitelezéséhez.

Átszellemülünk, a mindennapi élet problémái a termen kívül maradnak.

Óra végén megerősödve, felfrissülve, erőnk teljében érezzük magunkat és csillogó szemmel nézünk szembe az élet kihívásaival!
Mire jó a pilates torna?
A pilates torna elsősorban a hát- és gerincpanaszok, reumatikus és ízületi betegségek esetén jelent hatékony segítséget, de rendszeres gyakorlással erős, szálkás izomzat is felépíthető a gyakorlatok alkalmazásával. A speciális feladatok révén a has-, fenék- és csípő tájék átformálható, feszessé tehető.
A pilates torna tényleg a „nyugati ember jógája”?
A módszer valóban egyfajta átmenetet képez a nyugati és a keleti mozgáskultúra között, ötvözve a keleti jóga jótékony hatásmechanizmusát a nyugati, kissé erőteljesebb, dinamikusabb mozgásritmikával.
Pilates 5 alapelve:
  • helyes légzés
  • medence helyzete
  • mellkas helyzete
  • vállak helyzete
  • nyak- és fej helyzete

  • Pilates gyakorlatok a helyes légzés elsajátítására: A megfelelő légzés épp olyan fontos a Pilates torna során, mint a jógában: ez biztosítja a megfelelő oxigénellátást a mozgáshoz, és egyúttal segít az összpontosításban, a feszültségek oldásában, valamint aktiválja a mély hasizmokat is. Pilates gyakorlatok légzéstechnikai feladatai segítik a gerincoszlop stabilizálását.
  • A Pilates torna szerint a medencének és az ágyéki gerincnek semleges helyzetben kell lennie.
  • A mellkas helyzete a Pilates gyakorlatok során: A mellkas-bordakosár helyzete befolyásolja a felsőháti gerinc természetes ívét, kihat annak helyzetére. A Pilates torna (a helyes légzéstechnika alkalmazásával) segít a bordakosár stabilizálásban.
  • Vállak stabilizálása Pilates gyakorlatokkal: A lapockák és a vállak megfelelő helyzete szintén fontos a Pilates torna során; az egyes gyakorlatoknál így kerülhető el, hogy a nyak és a vállak felső része megfeszüljön. A vállak stabilitása nem keverendő össze azok merevségével!
  • A nyak és a fej helyzete a Pilates gyakorlatok során: Lényeges, hogy a természetes ívet megtartsuk a nyaki gerincben mozgás közben